Fortsätt till huvudinnehåll

Manlighetens kärnproblematik

Vad är egentligen den giftiga maskulinitetens innersta väsen? 

Kanske kan jag inte svara på detta utan endast spekulera i vad som utgör min egen kärna vad gäller svårigheter med känslomässigt ansvar (trots känslig läggning, trots flera terapiomgångar och trots att jag är psykolog)?

  • Svårigheter med skam? Den är lättväckt och får mig att reagera med ilska.
  • Svårigheter att vara i negativa känslor överhuvudtaget utan att reagera med handling?
  • Svårigheter att få ro att reflektera?
  • Svårigheter att reflektera över andra än mig själv i de få stunder av reflektion som uppstår.
  • Svårigheter att stå ut med oro vilket gör att jag dels ser ner på oro och dels blir väldigt arg när någon får mig att känna oro.
  • Starka tendenser att förneka jobbiga känslor, negativa händelser och minnen.
  • Starka tendenser att lägga negativa känslor utanför mig själv.

Kommentarer

  1. Om en är feminist "på riktigt" så är kön en social konstruktion tänker jag. Då går det inte att bortse från samhälle och struktur. Jag tror inte det dinns något inre väsen som är giftigt. Manlighet är bra. Maskulinitet står för mig för vårt samhälles normer. Det blir farligt om vi tror att det är fel på oss. Det är bara vi män som kan ta oss ur maskulinitetsnormen men det är strukturproblem som måste angripas. Då måste vi sluta dela upp efter kön i så stor utsträckning som möjligt. Det tror jag är en långsiktig lösning.

    Här och nu kan vi hjälpas åt att våga visa oss svaga och i behov av hjälp. Stanna upp och tänk. Låt det jobbiga finnas. Prata!

    SvaraRadera
  2. Håller verkligen med dig om allt i ditt sista stycke: vi måste vara modiga och våga visa vårt behov av tröst, vi måste våga stanna upp och låta det jobbiga finnas. Prata mer om vårt inre istället för den yttre världen.

    Håller så klart med dig om det första stycket också, men även om jag dagligen ser hur kön skapas och konstrureras så har jag ändå blivit mer ödmjuk inför tanken på att det kan finnas medfödda biologiska skillnader (som tiofaldigas under en livstid på grund av normer). För mig är detta dock mindre viktigt, oavsett ursprunget till den destruktiva maskuliniteten så måste vi män ändå försöka åstadkomma en förändring!?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Att bli pappa till sitt andra barn

Ungefär tre veckor innan förlossningen var jag och spelade biljard. Jag beställde in en öl till mig och en till min kompis. När jag kom till biljardbordet med flaskorna i handen frågade min kompis hur det var med mig. - Jodå, sa jag. Typ igår eller om det var i förrgår, slog min förväntansångest igång. Så nu är jag hela tiden smått paranoid och kollar mobilen hela tiden och varje gång den vibrerar tror jag att nu är det dags, nu måste vi dra igång hela apparaten med barnpassning kring det stora barnet. Förra gången var jag ännu mer paranoid eftersom jag var övertygad om att Emma närsomhelst skulle ringa och säga att hon låg i lägenheten och höll på att förblöda. - Jamen just det, sa min kompis. Jag hade helt glömt att det börjar bli dags. Men ändå bold av dig att dricka öl ikväll då? What the fuck, just det. Tanken är ju att vi ska åka till Ystad för att Emma ska få möjlighet att föda under vatten. - Jahapp, då blir det en cola till mig... Tre veckor senare, ungefär vid BF (b

@Anti.fenimisten blir blogg.

Mitt namn är Fredrik och driver Instagramkontot @Anti.fenimisten. Ni är många som undrat hur det gick till när jag påbörjade min förändringsresa. Alltså från att ha varit en make med stora svårigheter att förstå min fru till att idag vara flera resor bättre på att se när jag skyller ifrån mig. Kanske har inte bråken förändrats så mycket till sin natur. Det är först efteråt jag har tillgång till de tankar som står att finna i mitt instagram-flöde. Dock har antalet bråk och längden på bråken minskat avsevärt. Jag tror detta beror på att jag lärt mig förebygga bråk genom att upptäcka när jag beter mig på sätt som är oansvariga, förminskande eller respektlösa. Självklart kommer jag fortfarande på mig med att bete mig illa. Jag gör sexuella inviter vid olämpliga tillfällen. Jag lämnar köksbordet när jag känner att jag pratat klart om mitt. Jag drar mig undan istället för att berätta för min fru att det är något som tynger mig (även när jag inte vet  vad som tynger mig) . Jag uppvisar

@Anti.fenimistens inlägg nummer 2

Häromdagen fick jag ett mail av en person som bad om hjälp att hantera sin relation. Även om jag förmodligen inte ligger inne på några quick-fix-lösningar blir jag ändå uppriktigt glad av tanken på att mitt instagramkonto (@Anti.fenimisten) åtminstone kan bidra till att vi män pratar mer med varandra. Eventuellt framgår det inte i mina instagram-inlägg men jag vill verkligen att mina läsare ska veta hur mycket jag (och min fru) kämpat. Självklart är vi inte framme och kommer förmodligen aldrig att komma fram men shit så häftigt det är att vi (män)niskor besitter en sådan förändringspotential. Ett av mina största handikapp är att jag inte beter mig desperat i betydelsen att jag skriker på hjälp och visar hur viktig relationen är utan snarare försöker klara mig ännu bättre själv och slita ännu hårdare med jobbet eller hemmet, samtidigt som jag känner att kärleken för min fru blir mindre och mindre. När det i själva verket är jag som blir räddare och räddare för att förlora henne m